AYURVEDA – Min Detox Rejse Til Indien

ALTARTIKLERSUNDHED

Written by:

Views: 17564

Nervesammenbrud, olie op i numsen og bad i rå æg. Læs om min 14 dages Ayurveda udrensning i Indien her…det var spændende, rædselsfuldt, vidunderligt, benhårdt, smukt, skørt… og alt midt imellem.

dsc_0047

Netop ankommet til Rajah Healthy Acres i Kerala, Sydindien – før strabadserne begyndte.

Min rejse gik til Kerala i Sydindien, hvor jeg skulle gennemføre 14 dages ayurvedisk behandling i noget der mindede om isolation, på et sted der bedst kan beskrives som et slags kloster. Formålet var at rense ud i krop og sind og få genopladt mine batterier. Jeg “fejlede” ikke noget, men var forinden gået igennem tre hårde år med konstant følelsesmæssig – og arbejdsrelateret stress, som havde efterladt mig ulykkelig, usund og stresset. For lidt motion, konstant søvnunderskud, forkert mad og for meget sukker. Jeg havde virkelig brug for at detoxe og rense ud – på en meget mere grundlæggende og autentisk måde end med f.eks et spa-ophold.

Jeg glædede mig, men var plaget af dårlig samvittighed, for jeg skulle afsted uden mine børn. Hver gang jeg glædede mig til turen føltes det som et fravalg af tid med børnene. 14 lange dage skulle de være foruden deres mor. Men jeg var klar til at give slip på bekymringer og sorg, så jeg lukkede øjnene, tog en dyb indånding og boardede flyet. 10 timer efter var jeg i kaostiske – men herlige – Indien.

Jeg havde besluttet mig for at prøve den ægte vare, så jeg valgte Rajah Healthy Acres, et ayurvedisk hospital, der ikke bare er en spa, men kendt som et seriøst behandlingssted. På samme grund hvor hospitalet ligger, er den fabrik som laver over halvdelen af den ayurvediske medicin der distribueres i ind- og udland fra urgamle formler. Her er det behandlingen, virkningen og kvaliteten af urterne der fokuseres på, intet andet.

dsc_0040

Rundtur på medicin-fabrikken. Her ses den første process efter plukning.

dsc_0027

Urterne koges i store kar.

Men hvad er Ayurveda? Det er et ældgammelt holistisk behandlingssystem, der blev brugt i tusinder af år før vestlig medicin fandtes. Behandlingen har det formål at heale og rense ud og skabe balance i kroppen, hvilket sker vha en kombination af urtemedicin, vegetarisk kost, massage, yoga, meditation, åndedrætsøvelser, akupunktur og andre udrensende behandlinger. Heriblandt skylning af øjne, -ører, -næse og- tarme. Helkropsmassage, -både i olie, i urter, med risbundter, med kærnemælk. Ansigtsmassage, fodmassage, leromslag, bananbladsombinding.  Sågar mavetømning via induceret opkast. Hvilke typer behandlinger man får i løbet af sit ophold, afhænger af hvilken “type” man er. Dette bliver kortlagt af en læge, der lægger et skræddersyet program til den enkelte patient, efter en lang indledende samtale. Fælles for alle der gennemgår et ayurvedisk behandlingsforløb er, at man arbejder henimod en purgation, en total udrensning – og hvem har ikke brug for det? Ayurveda bruges både af sunde, raske mennesker, syge mennesker, unge og gamle. Det bruges til velvære, til forebyggelse mod sygdom og til folk der er alvorligt syge.  Ayurveda er med andre ord for alle.

dsc_0035

Her er et udpluk af den urtemedicin jeg skulle tage tre gange dagligt. Det tog noget tilvænning, da det virkelig ikke smagte godt.

img_5306Ayurveda har fælles rødder med TCM – Traditionel Kinesisk Medicin – som er det system klassisk akupunktur bygger på. Hvis man er bekendt med fem-element teorien – findes de samme elementer i ayurveda, her er træ og metal bare skiftet ud med luft og rum/æter. Akupunktur går derfor rigtig godt i kombination med ayurveda, og jeg takkede ja til de daglige akupunkturbehandlinger, da jeg altid er på udkig efter ny viden om mit fag. Jeg havde en interessant dialog med hospitalets akupunktør og vi behandlede et par af patienterne sammen. Det var spændende at udveklse teknikker, og nogle af dem har jeg integreret i behandlingerne i min klinik.

Men tilbage til Healthy Acres.  Alt på værelset var farveløst og der var ikke ret meget andet end en stenhård seng. Jeg havde min egen lille terrasse, som overså en plantage af gummitræer og palmer. De var fine, bevares, men ubevægelige og ens…. og der var intet andet. Mental smalkost, ren askese.

img_5209

Terrasserne med udsigt over gummitræerne

Jeg var nu “indskrevet” på hospitalet i 14 dage og måtte derfor ikke gå udenfor hospitaltsgrunden. Målet med at være der var at heales, gennem at følge det personlige program der var lagt for mig – hver dag bød på en akupunkturbehandling, morgenyoga, aftenyoga og to ayurvediske behandlinger af en times varighed. Derudover skulle jeg lave ingenting. Intet. Ingen digitale overspring eller smarte barer, selv telefoni var tabu. Solen, som jeg trods alt havde glædet mig til at se efter en lang vinter i Danmark, skulle jeg holde mig helt fra, da den blev betraget som usund. Jeg kom på lægens strenge skræddersyede diæt. Jeg måtte kun indtage drikke der havde stuetemperatur, da både koldt og varmt var “dårligt” for mig. Så jeg kunne ikke bare bestille en kold vand eller en varm te når det passede mig. Kun lunken urtevand. I 14 dage – i tropisk klima…

dsc_0071_2

Et typisk måltid – glem det europæiserede Indiske mad man får herhjemme.

dsc_0001

Mange af patienterne på stedet ville gerne tabe sig og fik sparsom kost. Det var ikke mit fokus, så i modsætning til mange af de andre patienter, fik jeg masser af lækker mad.

Min første behandling – en helkropsmassage i olie – var nok min mest grænseoverskridende oplevelse til dato…næst efter at føde måske. Selve massagen foregik meget belejligt i et privat behandlerrum direkte ved  mit soveværelse. Der var fire damer, to til at massere mig, en til at holde olien varm, og en læge der overværede massagen, for at sikre sig at alt var godt og at jeg havde det som jeg skulle.  Jeg blev bedt om at tage alt tøjet af. I patientvejledningen stod at jeg skulle tage slidte t-shirts og undertøj med, for ikke at ødelægge mit tøj med olie. Men da jeg stod der pegede den ene dame på mine trusser og sagde “no”. Da jeg så var nøgen – helt, helt nøgen, bandt hun en lille trekantsformet gazebindsklud om hofterne på mig, og trak enden godt op mellem ballerne på mig.

dsc_0079

Oliemassagen her styrker kredsløb og immunforsvar

På briksen, blev mit hår og min krop overhældt med varm olie som de med lange langsomme strøg masserede mig med. Ikke bare lidt olie, men håndfulde, så jeg var så våd af olie, og jeg svuppede rundt og var bange for at smutte ned af briksen, mens den lille ayurvediske læge stod og så på med hænderne på ryggen. Det var grænseoverskridende og virkelig svært at slappe af og nyde massagen, mens en fremmed, fuldt påklædt dame, så mig lige i øjnene. Hun gik heldigvis efter 10 minutters tid og så slappede jeg lidt mere af. Det var virkelig bizart. En del af mig skulle lige kæmpe med at være SÅ nøgen, mens jeg fik masseret HELE min krop, vi snakker både bryster og haleben. (Og nej, det var ingen intim eller tantrisk massage). Massagen viste sig at være helt vidunderlig. Der var altid to der masserede synkront, så der konstant var fire hænder på kroppen. Jeg har oprigtigt aldrig prøvet noget lignende. Det slog ALT – det var så behageligt.

dsc_0097

Denne massage er stærkt udrensende og udføres i tørrede urter og efterfølgende i olie

Da jeg var færdig, blev jeg badet, endnu en spøjs og halv-grænseoverskridende oplevelse. Jeg blev smurt ind i mudder rørt op med rå æg, som blev skyllet af, imens jeg sad på en skammel og følte mig som et lille barn. Jeg fik en klat af mudderet i hænderne, hvorefter jeg fik lov selv at vaske mig mellem benene, men det var dem der skyllede efter med vand. Efter et par dage vænnede jeg mig til det og min blufærdighed lagde sig…… lige indtil jeg, til min store forfærdelse, skulle have olie med medicinske urter sprøjtet op i min numse. Det var grænseoverskridende, men heldigvis smertefrit og hurtigt overstået.  Lægens assistent smurte min mave ind i olie og masserede mig let. Hun kom damp på min mave, indtil huden svedte. Derefter blev jeg vendt om på siden… og så kom olien. Den blev præsenteret i et gammeldags sølv-sprøjte-apparatus der godt kunne minde lidt om Aladdin´s lampe. Følelsen var…. spøjs. Jeg spurgte lidt desperat: “what now??” da det gik op for mig at det var overstået. Jeg troede måske at det ville udløse en gå-på-toilettet-agtig trang, men det var åbenbart meningen at jeg bare skal gå rundt med olien “i mig” så længe som muligt. Den lange tur tilbage til mit værelse var angstprovokerende, da jeg var rædselsslagen for at olien skulle løbe ud af sig selv. Det gjorde den ikke, og jeg havde ikke nogle frygtelige  “uheld” på vejen…Jeg er blot endnu en oplevelse rigere.

Jeg blev ramt af en voldsom hovedpine allerede på andendagen af mit ophold, og mærkede hurtigt en udrensningsprocess gå igang. En vild rastløshed sparkede ind – jeg kom fra mit hektiske liv, hvor der aldrig var timer nok i døgnet, og hvor jeg aldrig havde tid til mig selv, og ankom jeg til en oase af stilhed, hvor jeg intet skulle foretage mig. Det udløste frustration. Og jeg savnede mine børn konstant. Yogaen, den vegetariske kost og behandlingerne var fantastiske, men det var underligt at være så begrænset, uden friheden til at gøre hvad der passede mig.

dsc_0029

Tidlig morgen og sen aften, når solen ikke stod højt på himlen – den regnes for usund – måtte jeg godt svømme, men kun lidt, og kun så længe jeg ikke anstrengte mig.

I starten havde jeg det dårligt med at blive serviceret hele tiden, ved at blive masseret, badet, få serveret mad, blive gjort rent efter. Det var slet ikke mig, og  jeg følte mig som en stor, rig, politisk ukorrekt “hvid mand”, omringet af små slaver. Dog lærte jeg stille og roligt at give slip og nyde behandlingerne, og efter et par dage lettede hovedpine-hjelmen og jeg begyndte langsomt at mærke mig selv og høre de små subtile forandringer der skete i krop og sind. Jeg kom helt ned i tempo og nød at dyrke yoga hver dag, nød meditationen og vejrtrækningen. Jeg slap langsomt den dårlige samvittighed over at være væk fra børnene og i stedet nød jeg den stille udsigt fra min lille terasse udover skoven af gummitræer. Udsigten som jo slet ikke var stillestående, men forandrede sig hele tiden.  Jeg lagde mærke til at der gik fritgående høns og køer der, blandt træerne. Der gik det op for mig hvad stedet handlede om. Ro, centret i kroppen, intet andet. Det var vidunderligt – og alt blev meditativt.

dsc_0064_2

Udsigten fra min terrasse.

Endelig kom dagen for purgationen – den store udrensning. Jeg blev vækket halv seks om morgenen, hvor jeg fik en urtedrik der skulle sætte festen igang. Jeg var nervøs over at få fremprovokeret diarre…men også spændt. Jeg blev dog noget overrasket over den reaktion der medfulgte. Jeg kan bedst beskrive det som at jeg blev midlertidigt skør. Min normale tilpasningsevne, logik og situations-afstemning var fuldstædig væk, og tilbage var KUN følelser, ligesom hos et barn. Selve “toilet-delen”, var ok – det var jo bare at løbe på toilettet nogle gange og så var det overstået.  Det var de mentale effekter der battede. Det var VIRKELIG en udrensning – af alt det støj der var akkumuleret i min bevisthed. Omkring kl 11 fik jeg serveret en rissuppe og min udrensning var officielt overstået. Lægen kiggede forbi ca en gang i timen, for at holde øje med blodtryk, om jeg spiste og hvordan jeg havde det. Men jeg mistede al appetit, og al lyst til at stå op. Hen ad eftermiddagen begyndte mit blodtryk at blive meget lavt og lægen insisterede på at jeg spiste min suppe.  Jeg ved ikke hvorfor, men jeg blev rasende på hende. Jeg nægtede at spise og ville ikke tale med hende. Hun meddelte at hun ville blive siddende og kigge på mig indtil jeg spiste min mad, og jeg så en tvangsfodrings-tragt for mit indre øje. Det gjorde mig rasende og tårerne trillede ned af kinderne på mig. Jeg nægtede at se min fængselsbetjent i øjnene, og jeg HADEDE hende, helt irrationelt. Hun tog friheden fra mig, min voksne ret til at gøre som jeg ville, og det var hendes skyld at jeg følte mig fanget, at jeg var væk fra mine børn, at jeg var blevet skilt – jeg havde “tabt den rationelle sut”. Alle de dårligste minder jeg kunne komme i tanker om, minder der for længst var gået i glemmebogen kom op til overfladen, al min stress, ulykke, vrede – det var alt sammen hendes skyld, fordi hun havde manet det frem, den heks.  Jeg brød  fuldstændig sammen. Jeg tvang tre bidder i mig, mens jeg græd som pisket. Resten af aftenen var jeg stille. Og så pludselig kunne jeg mærke det – noget havde sluppet, jeg var renset og alt var bedre. Mystisk, men wow!

img_5328

Dette billede er taget efter min purgation. Jeg husker at jeg skammede mig over at græde og under hele behandlingen, i dette tilfælde en bananbladsombinding om hovedet, havde jeg lukkede øjne, mens tårerne trillede ned ad kinderne. Stakkels de damer der lavede behandlingen.

Senere på turen fandt jeg ud af at jeg ikke var den eneste der havde reageret så voldsomt. Det er åbenbart normalt med den helt store emotionelle, såvel som fysiske, udrensning. Inderne anbefaler at lave en purgation en gang om året. Man behøver ikke at rejse den helt store tur til Indien for at gøre det. Der findes forskellige centre, også i Danmark hvor man kan komme og få sine behandlinger.

Efter jeg kom hjem, gik der noget tid med at fordøje turens oplevelser og erfaringer. Olien i numsen, brysterne der blev masseret, min numse jeg dagligt skulle vaske i æggemudder, sammenbruddet, tankemylderet og det irrationelle raseri imod lægen. Følelsen af at være indespærret – men en bonus i form af et kæmpe mentalt løft.  Det havde overordnet været en god oplevelse, men jeg kunne  mærke at jeg var lidt i chok over hvor hardcore forløbet var. Jeg begik den alvorlige fejl inden jeg ankom at jeg havde haft så travlt, at jeg ikke fik sat mig ordentligt ind i hvad jeg skulle gennemgå. Jeg skulle have forberedt mig mere, mentalt, og kastet ideen om at turen også var en slags ferie helt væk. Da jeg kom hjem havde børnene selvfølgelig savnet mig, men de var glade og  havde ingen skade lidt. Til gengæld fik de en mindre stresset og langt mere nærværende mor hjem. Den nat sov vi alle sammen i min seng.

Turen var det hele værd, og jeg kom hjem et nyt og “renset” menneske. Jeg vil altid anbefale turen, uanset om man har brug for mental udrensning, brug for at slappe af, tabe sig, afstresse eller bare rense ud. Man kan ikke undgå at komme hjem med opladte batterier, i modsætning til den klassiske ferie i form af god mad, drinks og sol, hvor man tit har brug for en ferie ovenpå feriens udskejelser. Hvis man har store fysiske eller psykiske ubalancer, er det dog en god ide at vende ideen om en ayurvedisk udrensning med sin læge for at sikre sig at man kan klare det, det er ikke for mennesker der lever på fortrængninger.

Følelsen af at være “ren” holdt et godt stykke tid, men med forurening i luften og en travl hverdag, er det svært at opretholde det helt langsomme indiske tempo. Det er nemt at falde tilbage i nogle gamle vaner, men jeg spiser fortsat vegetarisk så længe det lader sig gøre (50% af tiden bor jeg sammen med to kødspisende børn) og tænker over hvor meget kaffe og sukker jeg indtager. Der er også en masse indsigt jeg har taget med mig i mine behandlinger i min klinik, og en blivende indre ro.

Inden jeg rejste hjem, filmede jeg min yogalærer i alle de stillinger han mente var gode for mig. Når jeg har brug for det, ser jeg hans yogaserie på min computer, så jeg kan  kopiere hans øvelser, mens jeg forstiller mig at jeg står udenfor under himlen og palmerne igen.

img_5343

Det sidste billede taget af mig inden min hjemrejse – Glad, lettet og med fornyet energi.

Skriv et svar